Korpa

LEGO® omogućava kako djeci, tako i odraslima podjednako važne i uzbudljive mogućnosti za igru i stvaranje. Da, one male, šarene, plastične građevinske cigle sa rupama i neravninama sadrže tajnu da Vas učine pametnijom i svestranijom osobom!

Ne samo za djecu!

Za početak ove teme ćemo se bazirati na uklanjanje jedne  velike zablude – da su LEGO® proizvodi napravljeni samo za djecu. Istina, LEGO® proizvodi pomažu djeci da razviju bolje kognitivne sposobnosti i inteligenciju, ali, u isto vrijeme, oni nude i brojne prednosti i za poboljšano funkcionisanje mozga odraslih osoba.

Čak je i za mnoge inžinjere upravo LEGO® jedno od najranijih nadahnuća i inspiracija za pokretanje karijere. [1]

Nastavljajući sa slaganjem LEGO® kockica u odrasloj dobi, procesi izgradnje složenijih dizajnova i rješavanje kompleksnijih problema pridonose dodatnom razvijanju razumjevanja i logike.

Izraženiji fokus, koncentracija i tehničke vještine potrebne za izgradnju složenijih oblika, u konačnici rezultiraju poboljšanjem koeficijenta inteligencije.

Izgradnja komunikacijskih vještina

LEGO® proizvodi kao što znamo poziitvno djeluju na mnogobrojne faktore, ali jedno od osnovnih koristi je da potpomažu razvijanju  komunikacije i tehnika sarađivanja koje se uče i usavršavaju tokom tog cijelog života, kako kod djece tako i kod odraslih osoba.

Davanjem specifičnih uputa koristeći se spacijalnim (Prostornim) vještinama (Vizualizacija i Orijentacija) [2], osobe svih dobnih skupina mogu bolje i efektivnije sarađivati.

Da li LEGO kockice povećavaju inteligenciju 3

Izvor: Arhiva

Spacijalne (Prostorne) vještine su se pokazivale većim kod onih koji su se igrali LEGO® kockama

Iskustva vezana za igru u djetinjstvu aktivno oblikuju prostorne osobine osobe i prema studiji iz Švedske “Efekti LEGO® treninga na školske rezultate učenika u matematici, rješavanju problema i stavu” (Shakir Hussain, Jörgen Lindh, 2006;) [3] upravo te vještine mogu biti presudne za postizanje boljih rezultata u naučnim i tehnološkim poljima.

Odrasle osobe koje su se igrale sa LEGO® kockama nadmašili su testove prostornog rasuđivanja – vještine potrebne za mentalno rotiranje predmeta. [4]

Istraživanje “Razlike spolova u spacijalnim sposobnostima djece: Efekti treninga i strategija procesiranja” (David Tzuriel, Gila Egozi, 2010;) otkriva da su razlike spacijalnim sposobnostima spolova nestale kada su istraživači u obzir uzeli uticaj igre u djetinjstvu. [5]

Igranje sa LEGO® kockama također može uticati na dječiji izbor karijere u budućnosti. Tiffany Tseng, po profesiji inžinjer, je objasnila sličnosti između LEGO®-a i inžinjeringa:

LEGO® kocke su dobre za komunikaciju i povezivanje ideja i fizičkih objekata. Saradnja i slaganje stvari, te njihovo razdvajanje je razlog mog interesovanja kako stvari funkcionišu.”

Da li LEGO kockice povećavaju inteligenciju 1

Izvor: Arhiva

Uticaj LEGO® proizvoda na nas!

Oko nas je dosta informacija oko korisnih efekata igranja LEGO® kockama i toga da  poboljšavaju:

  • Fine motoričke sposobnosti
  • Sposobnosti rješavanja problema
  • Direktno poboljšavaju kreativnost

Sa obzirom na sve te činjenice, čak i roditelji često nisu u potpunosti svjesni toga kako i u kojoj mjeri LEGO® proizvodi djeluju na dječiji mentalni razvoj i razvoj vještina koje će im biti potrebne u odrasloj dobi i kasnijem životu.

Omogućavanjem slobodnog vremena za igru stvaramo okruženje koje potspješuje dječiju sposobnost da se samoedukuju, te da im time aktivno pomažemo u razvoju “alata” sa kojim će biti sretnije i kompletnije osobe u kasnijem životu.

Izvori

  1. https://engineering.mit.edu/engage/ask-an-engineer/what-do-legos-have-to-do-with-engineering/
  2. https://hr.wikipedia.org/wiki/Inteligencija
  3. https://www.researchgate.net/publication/220374731
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Mental_rotation
  5. https://www.jstor.org/stable/40800682?seq=1