“Budi pažljiv, skoncentriši se!” – magična je fraza koja nas prati još od djetinjstva. Što zapravo znači izraz “pažljivost”, šta je pažnja i kakva sve može biti?

Pažljivost je usmjerenost mentalne aktivnosti na određene podražaje.  Često se koristi i izraz “koncentracija”. Koncentracija naše svijesti jeste srž pažnje.

Svi imamo iskustvo sa skretanjem pažnje – događa nam se na primjer da na poslu mislimo o obvezama kod kuće, da “odsutni” vozimo auto ili da pročitamo nekoliko stranica knjige i utvrdimo da ne znamo što smo čitali jer smo razmišljali o nekim drugim stvarima. Pažljivost ima centralnu ulogu u tome koje će podatke naše misli dobiti, a koje neće.

Pažljivost i LEGO® kockice

Tokom posljednjih nekoliko godina, sve je više ljudi koji koriste LEGO® kockice za povećavanje pažljivosti tj. koncentracije.

Povećanje pažljivosti nije samo neka pseudo-naučna popularna metoda, već zapravo može fizički izmijeniti mozak depresivnih pacijenata na bolje, što pokazuje sve veći broj naučnih studija. [1]

LEGO® Architecture

POGLEDAJTE VIŠE >

LEGO® Architecture

POGLEDAJTE VIŠE >

Ko je spreman za dobru metaforu?

Zamislite da sjedite na obali rijeke i posmatrate kako voda teče. Svi predmeti koje nosi struja vode – drvo, lišće, čak i čamci – predstavljaju Vaše misli i osjećaje.

Pažnja vas potiče da sjednete na obalu rijeke i jednostavno gledate kako sve to pluta. Zvuči lako, zar ne? Ali u stvarnosti je zapravo prilično teško, pogotovo ako na rijeci pluta nešto što vam se ne sviđa.

Iz tog razloga pokušavamo uskočiti u rijeku, pokušavamo izvući neke predmete i zaboravljamo da je sve što smo htjeli – sjediti na obali rijeke i gledati kako sve prolazi.

Zbog toga pažljivost nije lijek za loše osjećaje ili misli. Umjesto toga, sve je u tome da se s njima postupa na pozitivniji i konstruktivniji način.

Pronađite fokus

Tehnike pažljivosti često od nas traže da se skoncentrišemo na disanje. Disanje je korisno jer je neprekidno, dajući nam ne samo nešto na što se možemo skoncentrisati, već i nešto čime ćemo vratiti pažnju.

Međutim, Vaš fokus ne mora nužno biti baziran na disanju. Taj fokus može zamijeniti bilo koja ponavljajuća aktivnost… pogađate … izrada LEGO® setova!

Akademski istraživači redovno primjenjuju interakciju sa LEGO® kockicama kao savršen primjer opuštajuće aktivnosti koja uprkos tome zahtijeva mentalni angažman. Ako koristite LEGO® kockice, možete se skoncentrisati na to kako se međusobno povezuju, zvuk kad se povežu i osjećaj materijala na prstima.

Ne brinite se zbog konačnog rezultata. Bar za početak, Vaš cilj nije napraviti nešto “dobro” ili “loše”, već radije napraviti… izlaz.  Iz tog razloga, najbolje je izbjegavati građenje uz pomoć LEGO® uputa. Umjesto toga, fokus bi trebao biti na procesu gradnje.

Ponekad može biti jako zabavno živjeti bez plana. Pokušajte baciti sav svoj instinkt za planiranje u vjetar i dozvolite sebi da odabirete i spajate kockice bez razmišljanja kuda idete. Iznenadit ćete se onim što možete stvoriti – a Vaš interni planer može shvatiti da kao rezultat – može češće popustiti.

LEGO® CREATOR Expert

POGLEDAJTE VIŠE >

LEGO® CREATOR Expert

POGLEDAJTE VIŠE >

Idite korak po korak

Znate, ne morate sjediti pored vodopada da biste bili zen… Pronađite neko mirno, poznato mjesto na kojem znate da Vas neće slučajno uznemiriti.

Danas, u prosjeku provjeravamo pametne telefone jednom u 10 minuta. Najjednostavniji način da nakratko isključite telefon i pružite sebi kratak odmor je uz LEGO® setove!

Raširite svoje LEGO® kockice ispred sebe i počnite graditi. Ne brinite se oko toga što ćete posebno praviti, samo se skoncentrišite na proces.

Dok se koncentrišete na građenje, zabilježite kako se osjeća Vaše tijelo. Ponekad pomaže mentalno skeniranje od glave do pete i postavljanje pitanja:”Je li mi vilica stisnuta? Ramena pogrbljena? itd.” .

Vaše će misli početi lutati, čak i dok gradite. Nemojte se nervirati zbog toga, nemojte se frustrirati, već polako vratite fokus na gradnju i osjećaj koji Vam LEGO® setovi daju.

Bez previše razmišljanja, spojite LEGO® kockice, a onda ih ponovno rastavite. Ponovite to koliko god puta želite, bilo da svaki put napravite istu građevinu ili njene druge varijante. Dok gradite i rastavljate, dopustite da se svaki put malo više opustite. Ako ste imali stresan dan, možete zamisliti da kockice predstavljaju nešto što vas muči.

Rastavljanjem svojih problema i stavljanjem njihovih dijelova u nešto što Vas čini sretnim, moći ćete ostaviti loš dan iza sebe.

Izvori:

  1. https://books.google.ba/books?hl=en&lr=&id=QHRVDwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PP1&dq=mindfulness+and+depression
  2. https://www.lego.com/en-us/categories/adults-welcome
  3. https://www.lego.com/en-us/categories/adults-welcome/article/mindfulness