Skip to main content

Jedna od najedukativnijih igračaka svih vremena je u isto vrijeme i jedna od najpoželjnijih! Vještine koje djeca stiču igrajući se sa LEGO® proizvodima su od izuzetne važnosti, kako za njihovo trenutno stanje, tako i za budući razvoj!

U ovom tekstu ćemo Vam opisati 10 najbitnijih vještina koje djeca stiču igrajući se sa LEGO® proizvodima i zajedno proći kroz svaku od njih.

Jesmo li spremni? 1,2,3 … Krećemo!

1. Fine motoričke vještine

Igranje sa LEGO® kockicama je savršena prilika za građenje i jačanje motoričkih vještina. One su sjajne jer omogućavaju aktivno korištenje prstiju u procesu prikupljanja kockica, gradnje željenog oblika, njegove modifikacije i mnogih drugih stvari!

Djeca vole osjećaj koji im daje gradnja i  to mogu raditi satima! Taj čin osim zabave ima i drugi efekat. Njime jačaju male mišiće u rukama čime omogućavaju usavršavanje finih motoričkih sposobnosti i olakšavaju proces učenja pisanja.

Dijete vježba motoričke vještine slaganjem kockica

Izvor: Unsplash

2. Igra uloga

Igrajući se sa LEGO® kockicama veoma je lako ući u zamišljeni svijet avantura, heroja, zlikovaca, životinja, te u njega ubaciti čak i članove porodice!

LEGO® kreacije su sa vremenom postale način pripovjedanja, gdje kao primjer, malo ždrijebe pokušava da nađe svoju štalu gdje mu se nalazi mama,  a dijete kao njegov prijatelj mu pokušava da pomogne u tome, usmjeravajući ga i davajući mu savjete.

3. Osjećaj postignuća

Kada djeca završe sa gradnjom svojih nevjerovatnih umjetničkih djela, prva stvar koju će uraditi je pokazivanje istih. Oni su napravili nešto na šta su nevjerovatno ponosni, što je dobro, kako za njihove ruke i motoriku, tako i za srce, tj. emocionalnu ispunjenost!

Nakon pozitivnih povratnih informacija, djeca su uzbuđena te će u novoizgrađenim kreacijama i sa minifigurama zaroniti u LEGO® svijet što dovodi do razvijanja samopouzdanja, temelja za kasnije kompleksnije poduhvate i postepeno razvijanje ličnosti!

4. Upornost

Gradnja LEGO® proizvodima nekada može da i razočara, pogotovo onda kada se velika, lijepa građevina sruši zbog jednog pogrešnog poteza.

Pored toga što je frustrirajuće, ne treba zaboraviti i pozitivnu stranu svega toga. Djeca neće žaliti za tim što se srušilo, već će graditi ponovo i napraviti nešto bolje!

5. Rješavanje slagalice

Nije bitno da li koriste instrukcije ili grade svojom sopstvenom maštom – djeca rješavaju slagalicu!

Kada djeca skupljaju male dijelove i koriste ih za gradnju kuće, aviona ili nekog bića, oni prave red iz haosa! Kantica LEGO® kockica postaje nova mogućnost!

Djeca i roditelji se igraju minifigurama

Izvor: Unsplash

6. Nauka

Uzrok i posljedica je prva naučna lekcija za dijete! Zabavno je gledati kroz koje uzbuđenje dijete prolazi gradeći najvišu moguću kulu koja će biti sve viša i viša, često i izad njihovih glava, sve dok se ne dođe do trenutka kada zadrže svoj dah stavljajući posljednju kockicu, što često dovede do pada kule.

Nauka je pokretač svih dječijih kreacija. Temelj nauke je da se dođe do ideje te da se ista sprovede u djelo. LEGO® omogućava da se do ovoga dođe prirodnim putem, kroz maštu. Dijete u tom slučaju dođe do ideje i uz pomoć kockica je razvija i sprovodi u djelo.

7. Tehnologija

Jednostavno, tehnologija je korištenje novih tehnika za rješavanje problema. LEGO® uči djecu da koriste osnovne materijale za rješavanje zadatka i problema!

8. Inžinjering

Inžinjering je osnova LEGO® procesa. Želite sagraditi most? U tom slučaju morate odgonetnuti način na koji će on biti stabilan. Djeca brzo nauče da kula koju sagrade, a koja ima samo jednu kolonu kao oslonac brzo padne!

Pravljenjem stabilne baze otvara se svijet novih mogućnosti! Ubrzo nakon tog saznanja kreću sa gradnjom piramida, a ko zna, možda i Eifelovog Tornja!

10 najbitnih vještina koje djeca stiču igrajući se sa LEGO® proizvodima

Izvor: Unsplash

9. Kreativnost

Svaka LEGO® kreacija je umjetničko djelo. Dječija mašta nema granica i ona postaju kreatori sklapanjem stotina malih dijelova u cjelinu.

Mogu da koriste točkove, oblike i čak i figure “ljudi” da ideje iz svoje mašte sprovedu u stvarnost. To može da bude korisno, zabavno i da ima čak i terapeutske osobine.

10. Jačanje matematičkih sposobnosti

Sabiranje, oduzimanje, zapremina, brojnost, simetrija, obrasci, itd. su uobičajeni faktori sa kojima se djeca suočavaju dok se igraju sa LEGO® proizvodima.

Kada date djetetu već unaprijed određen broj LEGO® kockica da kompletiraju projekat, tada nauče da svaka kockica ima ulogu i da se računa. Počinju razumjevati da svaka kockica, minifigura i dio imaju vrijednost!

Nakon toga djeca mogu čak i da počnu sa kompleksnijim zadacima u vidu štednje, što će im olakšati i omogućiti da kompletiraju svoje umjetničko djelo!